Koliko je veliko StartUp groblje?

Koliko je veliko groblje“ startupova u Srbiji?

Svetske statistike kažu da manje od 10% startupova preživi početak, a čak 95% od njih je u investicionom procesu. Koliko će uspeti i kada, to izgleda niko ne zna, jer se mnogi zainteresovani mogu posmatrati samo kao „poslovni zombi“ koji se hrane investicijama, pre svega na različitim konferencijama verujući da će preživeti do sledeće investicione infuzije. Podosta njih i unovčavajući svoje projekte bez obzira što nisu doživeli tržišnu verifikaciju.

Kada su startupovi u pitanju, postoji čak i priča koju će neko od vas sigurno nazvati „teorijom zavere“, ali hajde da je još jednom zabeležimo kao mogući dokaz jednog vremena  i damo konstruktivne komentare.

Dakle, priča kaže da je pojam startupova izmislila grupa sastavljena od vlasnika velikog kapitala, kao projekat odbrane njihovih finansijskih pozicija. Jednostavno, miljarderi su, kao model odbrane finansijske moći, i od straha da se ne pojavi novi milijarder sa kojim bi morali da dele bogatstvo, smislili startup izazov donoseći odluku da svako od njih par procenata njihovog bogatstva investira u promovisanje i razvoj startup kategorije u celom svetu. Verujući da će ljudi koji veruju da u sebi nose opijenost preduzetničkim duhom i verujući da u sebi kriju vizionarski duh, posebno originalan i da će to predstavljati dobitnu kombinaciju, smišljaju ideje i razvijaju (po svom ubeđenju)  biznis modele sa kojima bi se borili za deo investicije. Oni koji bi osvojili investiciju jednostavno su prihvatali da milijarderi postaju suvlasnici upravo njihovog biznisa. Odličan model, kada gledamo iz ugla milijardera. Rizik gubitka pozicije pretvoren u potencijalnu investiciju i rast bogatstva.   

Naravno, pod uslovom da je sve ovo nastalo iz tzv. modela koji ,na prvom mestu, brani osvojenu poziciju. Izaziva kod onog koji ima dobru poziciju odbranu, a kod ostalih koji nemaju, borbu za poziciju. Startup predstavlja oružje i jednih i drugih.  Dok oni koji su smislili, na borbu gledaju sa sigurne distance uvereni da je oružje delo njihovih ruku.

A groblje startupova sve veće i veće. Niko da im upali sveću, oda počasti, očita „biznis molitvu“.

Zadržimo se još malo u modelu oskudice koji, svakako, vlada svetom i ljudskom vrstom, bez obzira što smo sve više svesni da „imati pa biti“ nije dobar model, tačnije nije prirodan, tačnije deo Prirode.

Dakle, jednu veoma dobru životnu rečenicu koja glasi „ Ne treba imati strah od smrti, ali treba imati svest o smrti“ mogli bi da primenimo i na groblje startupova. Da istražimo gašenja „preduzetničkog duha“ kod svakog startupa koji se nalazi na tom groblju, na kojem geometrijskom progresijom u saradnji sa Gausovom krivom se pojavljuju novi svakog dana.

Zašto se ugasio njihov „preduzetnički duh“?

Da li zbog želje da postane nova „Big idea“ ?

Ko je dovoljno hrabar i znalac da uradi autopsiju propalih startup-ova? Da li možete da se nešto nauči iz dobijenih „poslovnih dijagnoza“?

Možda je pravi biznis upravo uređenje i vođenje groblja startupova? Postavlja se pitanje, kakav je potencijal takvog biznis modela na našem tržištu?

Dosta je pitanja. Odgovore treba organizovano potražiti.

Groblje startupova je u stvari sve veće i veće jer se ne poštuju Aha Momenat  & Eureka!

Arhimed  je pre nego što je go istrčao na ulicu vičući Eureka, Eureka sigurno izgovorio „Hm, interesantno“ jer je bio otvoren za Aha Momenat koji dolazi uvek iz okruženja i samo ako smo spremni možemo da ga prepoznamo, doživimo, iskoristimo.  Tek onda počinje proces koji vodi ka Eureka efektu!

Međuzavisnost između Aha Momenta i Eureka imali su i Njutn, Ajnštajn, Tesla, Edison, Pupin, Milankovic..  To je  jedan od četiri prirodna principa stvaranja.

Otvoreni za input, posvećeni za output! Jednostavan proces ka inovaciji, otkriću, stvaralaštvu.

Da li ste spremni kao osnivači startupa da istrčite na ulicu goli i da vičete Eureka, Eureka?

Takođe, startupovi veoma retko se oslanjaju na implementaciju Prirodnih principa, a često se oslanjaju na različita iskustva koja su nastala u različitih tržišnim varijablama.

Što se tiče Prirodnih principa, dovoljno je okrenuti se oko sebe i obratiti se Prirodi za savet.

Međuzavisnost, Jedinstvenost, Jednostavnost, Organizovanost.

Prirodni principi nisu praksa. 

Startupovi treba da se bore za skup prirodnih međuzavisnosti a ne samo za zavisnost od investicionog fonda.

Da u Jedinstvenosti Prirode otkriju proces kreiranja jedinstvenosti. Natural Design Thinking.

Svakako da budu jednostavni a ne da pojednostavljuju previše stvari.

I sve što rade da rade na organizovan način.

Ne bi trebalo da je teško, zar ne?

Ali jok. 

Verujem da svaka analiza neuspeha nekog startupa koliko god oni bili različiti po ideji ili konceptu,  na kraju bi se svela na nepoštovanje Zakona stvaranja. Zakona Njive i Prirodnih principa.

Imali bi gašenje preduzetničkog duha zbog prevelikog broja različitih zavisnosti.

Kompikacije izazvane formalizmom i manjkom jedinstvenosti.

Previše pojednostavljivanja a manjak jednostavnosti vodi u sigurnu poslovnu smrt.

I naravno, negde nešto nije bilo dobro organizovano.

Kada bolje sagledamo šta sve treba za autopsiju startupova koji su završili na najvećem „groblju“ današnjice, i koliko volimo liniju manjeg otpora kao ljudska bića, onda nam je lakše da verujemo u priču o postojanju grupe milijardera koji su smislili pojam i koncept startup da bi zaštitili svoje pozicije, nego da osetimo Aha Momenat i iznesemo Eureku uz primenu Prirodnih principa.

Nego da vas pitam: da li Vi lično znate koliko je veliko „groblje“ startupova u Srbiji?

Možda i jedno, još teže pitanje. Da li ste stigli da razmišljate i, bar za sebe i u sebi, zaključujete zbog čega su bili neuspešni. Gde su bile greške?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *