Imam sedam pitanja za vas koji planirate da napravite reklamnu kampanju?

pitanja

Ovo su pitanja  ( u koja verujem i koja promovišem na svakom kreativnom sastanku) na koja bi svaka kompanija trebala da ima odgovor ukoliko želi da kreira brend koji će imati publiku. Čak i kada je u pitanju običan advertising odgovori na ova pitanja omogućavaju da se kreativnost agencije ili angažovanog kreativnog tima usmeri ka ideji koja će da “daje i traje”.

Mnogi pričaju o potrebi da kompanija ima misiju i kada posetite internet prezentacije domaćih kompanija uglavnom možete da pročitate misije koje liče jedna na drugu. Jedno od ključnih pitanja na koje kompanija koja veruje da ima misiju treba da ima jasan i glasan odgovor glasi

(1. pitanje): Da li bi vaši zaposleni nosili majicu na kojoj je ispisana vaša misija?

Slično pitanje možete da postavite i kada je u pitanju slogan vašeg brenda (proizvoda, usluge, robne marke)

Da li bi vaši potrošači nosili majicu na kojoj je ispisan vaš slogan?

Naravno, ne da im naredite da nose majicu sa natpisom vaše misije ili slogana, već da to žele. Takođe, pitanje pre, da li vaša misija može da stane na majicu?  Slogan?

Na mnogim kreativnim sastancima kojima sam prisustvovao primetio sam i pored toga što je kreativnost na delu, proizvodi se neverovatna količina izgovora upravo kao posledica pitanja “ Šta vas (nas) sprečava da napravite (napravimo) dobru kampanju? 

Da bi izbegli proizvodnju izgovora geometrijskom progresijom predlažem da postavite na kreativnom sledećem kreativnom sastanku sledeće pitanje:

 (2.pitanje) “Šta Vas inspiriše da napravite dobru kampanju?”

U odgovoru se krije skup izazova koji će pomoći da uočite pr(a)ve mogućnosti. Odgovor na ovo pitanje pretvorite u kreativnu radionicu u kojoj će odgovoriti biti inspiracija i deo skupa „Aha Momenata“ što će izazvati verujem skup „Eureka“ odgovora koji su veoma značajni za kreiranje dobre kampanje.

(3. pitanje) Ko je vaš prvi kupac? Zaposleni su vaši prvi kupci. Oni ako veruju u vašu ukupnu poslovnu kulturu započeće kreiranje vašeg poslovnog kruga delovanja čiji će ukupna površina biti snaga kompanije a obim tržišna vrednost.

Zaposleni omogućavaju da se kreira početak kampanje “iznutra ka van” jer su oni “brand roots” vašeg brenda. Koliko dobro brinete o “korenje” toliko će velika biti “krošnja” (Brand Values: Brand Roots + Brand TreeTop) Zato u okviru odgovora na ovo pitanje predlažem uvek da se realizuje BrandStorming radionica koja otkriva kako zaposleni žive brend i koji skup vrednosti.

(4. pitanje) Ko ima najviše koristi od vašeg proizvoda ili usluge?

Mnogi će reći da je ovo trik pitanje. Međutim, otvoren odgovor daje širinu kompaniji i sagledavanju “zašto” postoji na tržištu. Neko će reći da je odgovor jednostavan i da najviše koristi ima kompanija jer je ostvarila profit. Ne zaboravimo da je profit rezultat posvećenost upravo isporuci “koristi” proizvoda ili usluge. Odgovor na ovo pitanje inspiriše, zar ne? Odgovor se krije u svest o postojanju „modela izobilja“ i izlasku iz „modela oskudice“ koji je značajno prisutan.

(5. pitanje) Ko je vaš kupac? Da li je vaš kupac korak ispred vas?

Pratite šta vaš kupac radi, ne šta govori da će da uradi! Istraživanje ponašanja potrošača je veoma bitan sastojak kreiranja dobre kampanje. Zahvaljujući tehnologiji danas možete da istražujete ponašanje vašeg potrošača na mestu prodaje. Da li imate alat za istraživanje mobile moments-a izmedju vas i potrošača? Data Mining? Data Base Marketing? Digitalni potencijal?

Da li znate da se upravo ovog trenutka dešava potrošačka revolucija koju ne vodi vaš proizvod ili usluga!!!???

Zahvaljujući tehnologiji, posebno društvenim mrežama današnja potrošačka revolucija je tiha jer ne zavisi od vas.

Jednostavno, zahvaljući društvenim mrežama prenose dalje njihova iskustva i „prenose virus iskustva“ mnogo brže i direktnije nego što očekujete ili možda što želite.

Zahvaljujući tehnologiji vi utičete na veoma mali procenat potrošača. Veoma je bitno kako vaši “prvi” potrošači utiču na ostale koji treba da postanu vaši “drugi” potrošači. To je jedan od razloga što je Data Base toliko značajan za svaku kompaniju, jer koliko vam je velik data vase toliko vam je veliko tržište.

(6. pitanje) Šta kažu? Kako kažu? Gde kažu? Zašto kažu?

Kampanja treba da ima rešenje: Šta DA kažu? Kako DA kažu? Gde DA kažu?

ROI više nije dovoljan.

(7. pitanje) Šta želite da bude rezultat vaše kampanje?

Navedite bar tri stvari koje želite da budu rezultat kampanje a da nisu profit.

Sva gore navedena pitanja su moja podrška vašim budućim kampanjama građenja i promovisanja brenda.

Postavite ih.

Odgovorite na njih.

Odgovorimo zajedno na njih.

Hvala!

Aleksandar Saša Grbović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *