33 istine o brendiranju ili šta trenutno znam o tome…

brand

BRAND Now! Ako ne sad, kad? Ako ne Vi, ko? Ko će da izgradi brend? Brend je ono što je vaš proizvod sada. Ne juče ili sutra, već samo ono što predstavlja ovog trenutka. Marketing trenutka je danas prava brand strategija. Ona omogućava da vaš brend ostvaruje dijalog.

 1. Brendovizija. Program koji sigurno nećete gledati na TV a ima publiku koja ga prati. Brendovizija je vaš sadržaj koji predstavlja seriju koju prati vaša tržišna publika. Poželjno je da ga emitujete preko vašeg brand media.
 2. Šta je zajedničko ljudima i brendovima? Da li postoji nešto što ih spaja? Vrednosti i obećanja! Prepoznajemo se po vrednostima a razmenjujemo obećanja.
 3. Brend je u stvari dobar odnos izmedju Menadžmenta obećanja & Ekonomije iskustva. Ništa više i ništa manje. Naravno da takav odnos traje potrebna je strategija posvećenosti u oba pravca.
 4. Taj odnos ne sme da bude prazan skup. Niti da ekonomija iskustva bude manja od menadžmenta obećanja. Svaki biznis plan, biznis model na kraju uvek je skup obećanja koja želite da ispunite. Stepen ispunjenosti i razumevanja vaših obećanja je ekonomija iskustva tržišta.
 5. Postoji stvar koja živi izmedju relevantnosti brenda i njegove rezonatnosti. Zove se POVERENJE. To je ključ brendiranja. Uspostavljanje poverenja je proces na kojem rade i brend i tržište.
 6. Ako želite da vaš brend više vole nego do sada. Pričajte o tome ZAŠTO nešto radite. ne samo ŠTA radite.. Zašto je vaše verovanje i obećanje koje dajete tržištu. Sve ostalo je podrška da se Zašto ostvari.
 7. Da li vaša misija može da stane na majicu kao poruka? Da li bi nosili takvu majicu sa ponosom? Da li bi je nosili Vaši zaposleni a da im to ne naredite? Jednostavno. Proverite kako izgleda vaša trenutka misija kada se stavi na majicu. Ako vam se sviđa i kada je obučete sviđa se i drugima, onda imate misiju dobro napisanu.
 8. Brend se gradi iznutra ka van. To znači da na prvom mestu treba da ga „razumeju“ i „žive“ ZAPOSLENI. Kakav je stav vaših zaposlenih u vezi sa vašim brendom? Ovo je najteže svakoj kompaniji da prihvati. Stvar je u tome da treba da proverite kakav je stav vaših zaposlenih u vezi sa brendom i da ih uvedete u proces mišljenja jer ako niste spremi da ga menjate šta će vam.
 9. Za koga vaš brend nije? Znam da bi voleli da ga svi vole ali onda to nije brend. Da li možete da opišete vaš brend u tri reči? Vaši zaposleni? Vaši partneri? Vaši kupci? Koliko se razlikuju opisi. Kada odgovorite za koga vaš brend nije, značete dobro za koga jeste i tek tada možete da se posvetite građenju publike koja će da prati brend. Opisati brend u tri reči je posao koji zahteva razumevanje svih aspekata i vrednosti brenda. Proverite koje tri reči se najčešće pojavljuju kada je opis vašeg brenda u pitanju.
 10. Ako želite da imate brend nemojte da pitate zaposlene gde vide sebe za pet godina? Pitajte ih gde vide kompaniju i brend za pet godina? Trebaju vam verujući zaposleni. Pitanje “gde vidite sebe za pet godina” je pogrešno pitanje ako želite da imate u timu ljude koji će razvijati brend. Ako želite da otkrijete verujuće u brend i da unapredite strategiju posvećenosti onda jednostavno pitajte ih da vam kažu “gde vide vaš brend za pet godina”. Razlika je velika, zar ne?
 11. Brend je vaš 1440 minuta svakog dana. Vaši zaposleni su vlasnici brenda 480 minuta svakog dana. Vaši kupci su vlasnici brenda tek nekoliko minuta. Zapamtite.

Niko ne voli više od vas vaš brend. Ako slučajno postoji osoba koja voli više od vas vaš brend odmah je angažujte.

13. Nemojte da se pozicionirate na svakom mestu. Pozicionirajte se na pravim mestima. Proizvodi su na svakom mestu. Brend je na pravom mestu. Izabrati na prvom mestu pravo mesto za pozicioniranje. To je preduslov dobrog brendiranja.

14. Svaki proizvod ima ciljnu grupu. Brend ima publiku koja ga prati. Na tržištu se više ne pecaju ciljne grupe, već se gradi publika. Okupljate je oko vaše logorske vatre i sadržajem koji pali grejete vašu publiku.

15. Imate publiku? Bravo. Da li vam aplaudira posle svakog vašeg nastupa? ili Učestvuje u kreiranju vaših nastupa? Pravi brend je spreman da bude otvoren za implementaciju saveta publike i da ih aktivno uključi u unapređenje brenda. Transparentnost je danas deo brendiranja.

16. Većina proizvoda se pita šta se dešava na tržištu. Neki proizvodi prate šta se dešava na tržištu. Razlika je više nego vidljiva. I veoma lako možete da ih prepoznate, zar ne?

17. Brendovi kreiraju tržište. To je istina. Brendovi prave Brand Moments i pokreću Brand Movements na tržištu. To je danas sastavni deo svake brend strategije.

18. Proizvodi koriste New Media Brendovi kreiraju NOW MEDIA. Razlika je velika. New Media su društvene mreže i one predstavljaju samo taktike za kreiranje relevantnosti. Now Media je medij brenda koji promoviše vrednosti koje su sastavni deo brenda. Verujem da vam je to jasno.

19. DRUŠTVENE MREŽE Pozornice na kojima se Vaš brend NE HVALI već ZAHVALJUJE potrošačima. Najčešća greška brendova je trošenje vremena, energije i novca na društvenim mrežama da se pohvale kako nešto novo imaju ili slično. Greška. Društvene mreže postoje da se na njima zahvalite potrošačima.

20. Evolucija medija Mass Media New Media Now Media Customedia Brandmedia. Verujem da smo na našem tržištu još uvek zaglavljeni u pojmu “new media”, da veoma malo ima primera now media”, dok customedia i brandmedia na našem tržištu predstavlja budućnost koju treba otkriti. Ja lično mislim da treba već sada početi sa kreiranje customedia i brandmedia jer se time zauzimaju startne pozicije na tržištu za neko novo potrošačko društvo.

21. Brend je stvar fokusiranosti. Posao na koji ste ovog trenutka fokusirani ima veliku šansu da postane brend. Strategija posvećenosti umesto strategija izlaza. Sinergija umesto kompromisa. Obnovljiv izvor energije umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Fokusiranost na vrednosti .p.s. Ako ste stigli do ovog broja velika je verovatnoća da ćemo sarađivati.

22. Koju vrednost isporučuje vaš brend? Sigurnost. Ostvarenje. Prihvatanje. Vrednovanje. Deo nečega većeg. Deo nagrade. Ljubav. Podrška. Uspeh. Neku drugu? Da li vaš brend učestvuje u ostvarivanju nematerijalnih potreba potrošača? E pa u tome je kvaka brendiranja, jer bez ostvarivanja nematerijalnih potreba potrošača nema ni stvaranja materijalnih vrednosti.

23. Sta želite da se priča o vašem brendu kada vi niste u blizini? Ovo je bitno pitanje za brendiranje. Odgovor predstavlja deo strategije komunikacije brenda. Dovoljno vremena treba posvetiti pažnju ovom pitanju i odgovorima. Komunikaciona strategija se gradi na ovom pitanju.

24. Brend se gradi stalno. Ruši se jednom. To je bolna istina. Pažljivo ga gradite. Ne treba da se spremate na krizne situacije ako imate strategiju posvećenosti i razvijen content menadžment kompanije.

25. Reklama za Schwepps može da zvuči i ovako, zar ne? Građenje kule u pesku i kule od karata je za dečake i devojčice. Građenje brenda je za muškarce i dame. Interesantna ideja. Ko zna. Možda je pročita brend menadžer Schwepps-a pa je i realizujemo.

26. Kada su u pitanju potrošači sve u vezi njih je bitno. Nemam šta da dodam.

27. Priznajte briga vas za potrošače!!! Zato imate CRM! Verujem da znate da CRM znači i ovo: customer roi management, customer rewarding management, customer responsibility management..pored svima poznatog: customer relationship management.

28.Kanali komunikacije brenda? Mislite na dijalog, zar ne? Ne informišite i zabavljajte tržište ako mislite da imate brend. Edukujte ga i slušajte šta ima da vam kaže.

29, Ko o čemu brend o vrednostima! Vredi. Jer nije sve u ROI. Naravno, nije sve u novcu, jer on predstavlja nagradu koju ste osvojili na tržištu. Vrednosti su vaš pravi proizvod.

30. Kada bi Vaš brend bio čovek u koji restoran bi ga odveli? Zamislite da vam je vaš brend došao u goste i želi da postane poslovni partner. Gde bi ga odveli? A gde bi voleli da tržište odvede vaš brend na ručak? Lično predlažem www.homa.rs

31. Zašto mislite da imate brend a ne samo proizvod? Odgovor možete poslati na kreativac@live.com. Verujem da među vama ima onih koji znaju da odgovore na ovo pitanje i da pokažu da znaju razliku između “imati proizvod” i “imati brend”.

32. Ako želite da imate brend, prvo budite brend. Jer brend je glagol. Imati pa biti koji je opšte prihvaćen model ponašanja privrede treba zameniti sa modelom “biti pa imati”. Model “biti pa imati” je veoma lako primeniti. Samo treba da budete svesni da je velika razlika između rečenica: Imamo prozvod za tržište i Biti proizvod za tržište.

33. Na kraju, ako vaš automobil redovno održavate u ovlašćenom servisu. Ko servisira vaš brend? Verujem da vozite dobar automobil koji je zaradila vaša kompanija ili brend. Takođe verujem da vaš automobil vozite na redovan servis kod ovlašćenog servisera a ne kod “mike na kanal”… Ako želite da zaradite još bolji automobil onda o vašem brendu treba da brine agencija i kreativna industrija koju imaju znanje i iskustvo, zar ne? Jer verujem da ste spremni da jednako dobro brinete o vašem brendu kao što brinete o vašim kolima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *