Ideje koje ćete voleti na pravi pogled! No.4

lepdan

Dobro jutro još jednom, neka i ovo bude još jedan lep dan sa razlogom:))

Činjenica je da nama ne trebaju toliko neke nove ideje, koliko nam treba da ne nastavljamo da realizujemo stare. Naravno, bitno je da za ideju koju imamo u našem krugu delovanja pronađemo prve verujuće koji  će prenoseći ideju u svoj krug delovanja začinjenu ličnim doživljajem (smisao, svrha, kreativnost, principi) da pokrenu zajedno sa nama njenu realizaciju.  Ponoviću da je dokazano da na informacije deluju fizički zakoni, pa je zato bitno primeniti „Zakon akcije i reakcije“. Vaša akcija, tržišta reakcija. 

Zato su nam potrebne ideje sa društvenom težinom jer verujem da ćete se složiti da nije dovoljno sa pozvati tržište da zadovolji neku potrebu već i da učestvuje u razvoju društva pa i tržišta, zar ne?

Svakog dana čujemo u poslovnom i društvenom okruženju kako je potrebna neka nova ideja koja će da promeni sve(t). Ne znamo, da li je to samo delegiranje problema ili postoji iskrena namera da se razgovara o idejama koje će transformisati svet na bolje, Ili je to možda samo još jedno traganje za idejom koja će se već danas pretvoriti u dovoljno dobar izgovor da se pregura dan i očekivanja od strane klijenta ili poslodavca.

Šta god da je u pitanju, ideja bi trebalo da bude jednostavna i razumljiva. Međutim i u tome preterujemo. Zbog površnosti i prosečnosti koja nam je kao nametnuta od strane života, a navodno zbog brzine “isticanja” vremena forsira se koncept da ideja ne bude samo jednostavna u svojoj suštini već i pojednostavljena u zahtevima za njenu realizaciju.

Tu nastaje “idejni problem” jer ne može ideja da bude jednostavna u njenoj relevantnosti za društvo i u istom trenutku pojednostavljene rezonantnosti jer kao takva je osuđena na kratak život. Mada, možda je onima koji tragaju za takvim idejama to i cilj. Verujem da ljudi takvih očekivanja zaboravljaju da je to isto kao da traže da nešto ima Smisao ali da nema Svrhu.

Istina je da se takve ideje prroizvode svakodnevno. Realizuju se u tragovima. Jednostavno mnogo više vole deset pojednostavljenih ideja danas nego jednu jednostavnu ideju sa “težinom” koja bi trajala. Mnogima je lakše tako.

Verujemo da je mnogo lakše neku ideju izgraditi sa drugima nego sami. Da li je baš tako?

Da bi se izgradila jednostavna ideja potrebni su verujući. Oni koji će u jednostavnost ideje i njenu težinu za društvo ponekad verovati čak i više nego Vi. 

Postavlja se pitanje: Gde tražiti verujuće? Da li jednostavnu ideju sa težinom za društvo predstavljati svima u zajednici ili samo onima koji žele da slušaju. Da budu publiku.

Da li takva ideja treba da ima ciljnu grupu ili publiku koja će da je aktivno prati?

Iskreno verujemo da treba da ima ciljnu grupu koja želi da postane publika koja će da implementira težinu ideje u društvo. Ipak treba razgovarati sa onima koji žele da aktivno slušaju a ne samo da čuju ideju, zar ne?

Najčešće oni koji samo čuju ideju, fokusiraju se na njenu finansijsku vrednost, posmatrajući je tako kao trošak i tako procenjujući da li iz njihovog ugla može da bude opravdana.

Kada mene pitaju : Koliko ideja košta?

Moj odgovor glasi: Kreativnost nema cenu ali ima vrednost.

Košta onoliko koliko Vama vredi!

Vi odredite cenu njenog koštanja. Tačnije, onoliko koliko ste spremni da investirate u njenu realizaciju i verujete u njenu budućnost.

Jednostavna ideja sa težinom za društvo ne stvara nervozu već izaziva ushićenje. Pojednostavljene ideje u funkciji proizvodnje dovoljno dobrog izgovora stvaraju nervozu.

Dakle, razlika izmedju jednostavne i pojednostavljene ideje je u osećaju!!!

Osećaji nam govori sve.

Izazov. Osećaj ushićenja. Znamo da je pred nama jednostavna ideja sa težinom za društvo.

Izgovor. Osećaj nervoza. Znamo da je pred nama pojednostavljena ideja koja će kratko trajati.

Kako da razlikujemo one koje žele pojednostavljene ideje od onih koji žele ideju sa težinom za društvo?

Ponekad je teško, jer i jedni i drugi tragaju u početku za dobrom idejom, ali ih skup od četiri elementa (navika, znanje, potrebe i energija) u nekom trenutku odvede u jednu ili drugu stranu.

Kada bi mogli svaki put da radimo čuveni test sa mančmelou slatkišima, mogli bi lako da otkrijemo ko želi ideju “za odmah” a ko želi da “dobija veću vrednost sutra”.

S obzirom da ne možemo, ostaje nam posvećenost u kreiranje ideja sa težinom za društvo prilikom svakog kreativnog zahteva od strane tržišta i verovanja da “druga strana” neće samo čuti ideju tog trenutka, već i saslušati kako ona može da zvuči u budućnosti.

Hvala to je deo mog Zašto?

Sada je trenutak za četvrtu ideju sa razlogom.

Četvrta ideja je posvećena kulturi, tačnije pravilima lepog ponašanja za koja verujem da nam baš nedostaju u onoj meri da bi bilo po meri.

Za relizaciju ove ideje na našem tržištu postoji brend koji može da bude njen tržišni nosilac. Da joj da i masu i silu i dobije se na tržištu željeno ubrzanje. Brend koji realizacijom ideje povećava sve vrste pozitivnih angažovanja tržišta.

Brend se zove: PARDON

Naziv ideje: PARDON, BONTON!

Pardon, Bonton! je ideja sa društvenom težinom u kojoj na pakovanjima proizvoda se opisuju pravila bontona. To je ideja koja brendiranje čini lepšim jer se umesto samo logotipa na mestima prodaje kao i u objektima gde ima najviše druženja građana (pozicioniranje na pravim mestima) mogu uočiti  Pardon, Bonton poruke.

Takođe, društvene mreže mogu da doprinesu da se promoviše i nove generacije nauče pravilima ponašanja u društvu, na ulici, u pozorištu, na poslu, oblačenju, u komunikaciji, u kafiću…

Customedia na www.pardonbonton.rs

Čak i Game Based Marketing – pravljenjem edukativne igrice Pardon, Bonton..

Pantomimičari kao BTL aktivatori na ulicama.

I tako dalje, i tako bliže:)

Dakle, četvrta ideja posvećena je promovisanju kulturnih vrednosti.

Pitanje za vas.

Kada ste se poslednji put setili reči Bonton?

p.s. Za sve vas koji ste kulturni i znate da komunicirate u pravom trenutku možete postaviti više pitanja o idejama sa razlogom na kreativac@live.com i openrethinker@gmail.com 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *