Ko stvarno pravi vašu „reklamnu“ kampanju?

verujući

Vlasnik kapitala, poslovni partneri, zaposleni u marketingu i prodaji, ostali zaposleni, marketing agencije, PR agencije, brend agencije, kreativci, dizajneri..

Svi oni su samo „ključni partneri“ koji učestvuju u generisanju biznis modela i stvaranju skupa vrednosti za tržište…

naravno, pod uslovom da su verujući u proizvod ili uslugu…

da veruju u „biti“ a ne samo „imati“ …

(biti posvećen klijentu a ne samo imati klijenta, biti posvećen kupcu a ne samo imati kupca, biti posvećen zaposlenima a ne samo imati zaposlene … itd…)

Sa pretpostavkom da su svi prethodno nabrojani verujući i da znaju razliku između „imati“ i „biti“, možemo da krenemo u odgovor na pitanje “ Ko stvarno pravi reklamnu kampanju Vašem proizvodu ili usluzi?“

Kao i kod liderstva tako i kod „reklamnih kampanja“ bitan je „prvi verujući“

Onaj koji je prvi osetio vrednost Vašeg menadžmenta obećanja i stvorio ličnu ekonomiju iskustva…

On započinje „krug delovanja“…

Sa njim započinje i „reklamna kampanja“-

Sve pre toga je „menadžment obećanja“, ništa više od toga…

Dakle, prvi koji je verujući (veoma bitno, iskustveno iz njegovog ugla) je pr(a)vi kreator reklamne kampanje.

Prvi klik na dugme „like“ na FB, pratilac na Twitteru, korisnik usluge, kupac….i tako dalje i tako bliže… (zavisi od medija koje ste izabrali)

Prvi koji je „iskoristio“ mogućnost ili skup mogućnosti koje ste kreirali i stekao pozitivno iskustvo…

spreman da o tome iskustvu govori dalje… u okviru njegovog ličnog kruga delovanja….

Naravno, postoji čitav skup „prvih“ verujućih!

To se zove „ekonomija iskustva“!

I kod njih je isto na značaju razlika između „imati“ i „biti“ …

Imati proizvod i „biti od koristi“..

Veza sa ROI- Kupovina može bude samo „imam proizvod“ i tada je samo čist događaj koji se desio na mestu prodaje. Dok „biti od koristi“ proizvod je početak ROI, takođe to je trenutak pretvaranja događaja u doživljaj. Iskustvo. Skup takvih iskustava slobodno nazovite ROI jer će se ponavljati. (Mnogi su zadovoljni i događajem i broje ih ali moraju mnogo više da ulažu svaki put da bi se događaj ponovi ali nekome drugome, i tada je ROI sve manji i manji)

na žalost, mnoge kompanije i reklamne kampanje imaju za cilj što više onih koji će samo „imati proizvod“ jer eto tako kaže „kampanja“..

I to zovu profitom….

Pravi profit je u rastu kruga delovanja skupa prvih verujućih koji se kao fraktalna jednačina ponavljaju ili rastu kao fibonačijev niz.

Ideja je da i spomenute na početku teksta pretvorite u prve verujuće da bi reklamna kampanja na startu mogla da trči i u širinu i napred…

da njen početni krug delovanja bude dovoljno velik, sa dovoljnim brojem prvih članova da poveća skup prvih preseka sa tržištem…. “ iznutra ka van“ strategija.

Zato prvu sledeću kampanju kreirajte iz ugla prvog verujućeg ili skupa prvih verujućih, jer ćete tako ne samo „imati“ kampanju već i „biti“ posvećeni kampanji.

Već mi u glavi zvoni gomila vaših izgovora:  „Da, ali…“ (i skup poznatih izgovora> Klijent hoće tako, nemamo dovoljno vremena, prodaji treba podrška, nema dovoljno para u budgetu, konkurencija je već krenula sa kampanjom, potrošači su razmaženi, marketing agencije su skupe…… etc..)

Šta je sa Izazovima? Voleli bi ipak kampanju koja je puna izazova, zar ne?

Možda je meni kao „slobodnom“ kreativcu lako da pričam o izazovima, a možda i nije, ali ih kreiram jer umesto na pitanje (koje je obavezno), Šta me sprečava da napravim dobru kampanju? ja odgovaram na pitanje: Šta me inspiriše da napravim dobru kampanju?

Mozda je Vama lakše da sebi dozvolite da još jednom samo „imate“ reklamnu kampanju jer ako bude uspešna kojim slučajem, onda ste uspeli „vi“, dok ako je neuspešna onda je krivo „tržište“ zar ne? (i naravno, promeniće se direktor marketinga i/ili marketing agencija i onda opet iz početka..)

ili

Možda da postanete prvi verujući i započnete reklamnu kampanju koja je kreirana iz ugla ekonomije iskustva dopunjujući tako  menadžment obećanja…

Hvala!

p.s. Ja verujem da su pr(a)ve kampanje moguće… Vi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *