Kreativnost i Sumnja su najbolji drugari. Kako je to moguće?

pitanja

Svakog dana iznova se kreativnost rađa, zajedno sa prvim zracima Sunca. Tačnije budi se u svakom od nas, mada kod nekih ubrzo ponovo zaspe, ali je činjenica da svako od nas poseduje kreativnoast,  jer to je ljudska osobina. Onaj deo nje o kojoj bi ja voleo da nešto napišem i da podelim sa vama mišljenje o njoj, zove se poslovna kreativnost. Ona koja nastaje u poslovnom okruženju. Od uzimanja u ruke flomastera od strane nekog menadžera koji je skinuo sako i “udahnuo jako”, pa sve do pisanja po flip chartu u očekivanju da nešto “sjajno se rodi” i naravno tu je i smišljanja kreativnih izražaja potrebnih za ppt prezentacije koje trebaju da se naprave za različite prilike.

 Svuda kreativnosti a u stvari nigde kreativnog izražaja.

Paradox, zar ne?

Beskonačan broj radnih sati se potroši ispred flip chart-a sa ciljem da se bude “kreativan” .

Organizuju se “kreativne radionice” na kojima učesnici brane svoje “idejne pozicije” umesto da učestvuju u “kreativnom procesu”.

 Broj napravljenih ppt prezentacija raste aritmetičkom progresijom dok komentari kolega “kako bi oni to bolje i kreativnije” rastu geometrijskom progresijom.

Sami možete navesti bar još deset situacija u kojima se pojam kreativnost bukvalno troši, zar ne?

 Kada se pogleda iza takvog kreativnog dana, uglavnom se vidi gomila crteža na flip chartu i slabo razumljivih rečenica, i na “kreativnim sastancima” zapisano je gomila “ego” ideja kojima se dive bez obzira što tu vrstu kreativnosti razumeju samo oni ali ne i tržište (teše se rečenicom: neko će već nekada razumeti ovu ideju. Možda i hoće ako stvarno veruju u nju i fokusiraju se na njen razvoj, ali se obično završi na rečenici “Što sam imao dobru ideju”).

 Što se tiče ppt prezentacija mislim da se tolikom brzinom proizvode da će stići I Murov zakon i ispuniti silne “digitalne oblake” obeležavajući jednu poslovnu epohu).

 Naravno, slažem se da treba praviti dobre ppt, ali dokazano je da su efikasne samo u 4% poslovnih situacija.

No, da se vratimo poslovnoj kreativnosti.

 Kakva ona treba da bude da bi došlo do “kreativnog napretka” koji danas predstavlja tržišnu prednost koju u Kini i Indiji ne mogu da kopiraju i prodaju za sitno na veliko.

Kreativnost treba da bude E:GO!, nikako Ego!  

Dve tačke menjaju proces potpuno. Stavite dve tačke u Ego a ne tačku na Ego.

Branjenje pozicije uz pomoć “kreativnosti” koju zovu u tom modelu još i “snalažljivost” , pretvara u ostvarivanje pozicije uz pomoć “kreativnosti” koja u tom trenutku postaje “kreativno gorivo” koju još zovemo “inspiracija”. 

Prava kreativnost je kada inspirišemo jedni druge.

 Kada začinimo proces dozom sumnje.

Eureka!

Sumnja & Kreativnost.

Da li je moguće da su Sumnja & Kreativnost dva najbolja druga?

Da, jesu.

Zato sumnjajte u vaš biznis model. 

Pitajte se ko je stvarno vaša publika? Da li su vaše vrednosti koje isporučujete prave?

Da li prave i na pravi način koristite kanale komunikacije? Da li dovoljno brinete o vašoj publici? Da li ste izgradili najbolje odnose sa ključnim partnerima? Da li su resursi sa kojim raspolažete dovoljni?

Postavite i druga “sumnjiva” pitanja.

Sumnjajte u vašu kampanju.

Da li bi slogan stavili na vašu omiljenu majicu i izašli u grad? Da li vaša publika želi da glumi u vašem spotu? Da je vaša kampanja pozorišna predstava da li bi kupili kartu više?

Sumnjajte u vašu ppt prezentaciju.

Da li bi mogli da je ispričate bez laptopa i projektora?

Jednostavno odredite dozu sumnje koja je potrebna da vaša kreativnost kaže “Interesantno” a onda vi zajedno sa njom da doživite “Aha” momenat i glasno objavite “Eureka”

Naravno, nemojte da sumnjate u kreativnost, već uspostavite međuzavisnost između sumnje i kreativnosti.

Ipak su Sumnja & Kreativnost najbolji drugari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *