Koji si brend arhetip?

brend arhetip

Koji je vaš brendtip?

Često se po agencijama i među brend menadžerima govori o „brend arhetipu“ neke robne marke. Pitanje je koji je proizvod kod nas uspeo da izgradi brend arhetip i da se drži određenih pravila. Svi bi voleli da imaju brandfluency i teže tome, međutim prečesto se na našem tržištu mešaju tipovi, ili menjaju. Zato želim sa vama da podelim ono što ja znam o brend arhetipovima (siguran sam da na tržištu postoje i oni koji znaju i više).

Postoji 12 brend arhetipova.

Mađioničar, Mudrac, Nevinost (Tradicionalista), Buntovnik, Zabavljač, Partner, Istraživač, Vladar, Brižan,  Heroj, Prirodan( Jednostavan),  Kreator.

Koji izabrati? Da li samo jedan? Ili napraviti mešavinu dva ili tri arhetipa?

Probaću da vam približim okvire u kojima se kreće svaki od njih.

Mađioničar. (Magician)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava)  kao pronalazača. Vizionara.  Češće je raspoložen za transformaciju vrednosti nego za promenu vrednosti.

On voli da ispunjava snove.  Strategija mu je usmerena na kreiranje vizije i 100% življenje iste. Voli da na nove načine unapređuje okruženje. 

Primer za Magician brend: TED  www.ted.com

 

Mudrac. (Sage)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava) kao mislioca (thinker) i učitelja.  Maksimalno se trudi da razume svet oko sebe i da prenosi znanje drugima koje on spoznao. Strategija  mu je istraživačka i bazirana na ličnom iskustvu.

Primer za Sage brend: Google.

 

Nevinost. Tradicionalista.  (Innocent)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava) kao idealistu koji se drži utvrđenih pravila.  Želi da kreira srećno okruženje svuda oko sebe.  Optimista na prvom mestu.  Jednostavna komunikacija ali nikako pojednostavljena.  Strategija mu je uvek u funkciji činjenja pravih stvari, okrenuta budućnosti i izgradnji poverenja.

Primer za Innocent brend: CocaCola

Buntovnik. ( Maverick)

Doživljava sebe  ( a i okruženje ga tako doživljava) kao pobunjenika i revolucionara.  Posvećen oslobađanju od davno usvojenog.  Strategija mu je začinjena sa željom da se stvari promene i budu drugačije.

Primer  za Maverick brend: Apple & Virgin (tačnije vlasnik kompanije Virgin)

 

Zabavljač. ( Entertainer)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava) kao uspešnog zabavljača. Voli da pravi performanse a ponekad i da dobrim forama nasmeje sve u okruženju.  Njemu je bitno da se on dobro zabavi i da se drugi sa njim dobro zabave.  Naravno tu je da pomogne da svi žive život punim plućima.  Njegova strategija je kreiranje igre, zabave, života.

Primer za Entertainer brend: m&m, Fanta

 

Partner. (Lover)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava) je pravi partner i to od srca.  Maksimalno posvećen podršci ljudima da ostvare svoje želje. Punoća života mu je srž strategije. Voli da uspostavlja iskrene odnose sa okruženjem. Voli da kreira stvari koje dovode do buđenja svih čula.

Primer  za Lover brend:   Dior

 

Istraživač. ( Explorer)

Doživljava sebe  ( a i okruženje ga tako doživljava) kao avanturistu. Ume da bude pionir u bitnih stvarima koje menjaju svet.  Bitna su mu autentična iskustva. Obavezna sloboda i ispunjenje života jednako materijalnim vrednostima koliko i nematerijalnim potrebama.  Strategija mu je uvek istraživačka i van postojećih okvira.

Primer za Explorer brend:  Starbucks

 

Vladar. (Ruler)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava) kao „njegovo visočanstvo“.  Obožava izvršnu funkciju.  Aktivno učestvuje u kreiranju bolje i uspešnije zajednice.  Strategijom je posvećen povećanju autoriteta koji se aktivno prati.  Životni stil koji oni zaslužuju je svakako deo strategije jer ga svakodnevno kreiraju.

Primer za Ruler brend:  Rolex

 

Brižan. (Caregiver)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava) kao brižnog roditelja. Onaj koji o svemu brine, sa jasnim karakteristikama pojma „mama“.  Najbitnije mu je da brige o drugima. Strategija mu je ispunjenja stvarima za druge. Voli da doprinosi društvu. Cause Marketing mu je često deo strategija.

Primer za Caregiver brend: Johnsons

 

Heroj. (Hero)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava) kao pobednika i šampiona.  Svojom hrabrošću utiče na transformacije koje pozitivno utiču na svet.  Jak, postojan, kvalitetan. Takva mu je i strategija. Voli svet oko sebe da začini izazovima i  akcijom.

Primer za Hero brend: Nike (Just do it)

 

Prirodan. (Next Door Girl or Boy)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava) kao prijatelja koji je pouzdan u svakoj prilici.  Voli da pripada i da bude prihvaćen.  Ume i želi da prihvati druge u svom okruženju.  U strategiji je posvećen stvaranju dobrih vrednosti. Naravno humor mu je prizeman.  Biti ljubazan i maksimalno raditi je temelj strategije koju primenjuje.

Primer za Next Door Girl or Boy brend: Bavaria, Ikea

 

Kreator. (Creator)

Doživljava sebe ( a i okruženje ga tako doživljava) kao dizajnera u širem smislu te reči.  Ima umetničku crtu kojom podržava individualizam. Tu je aktivno učestvuje u realizacije vizije.  Strategija mu je da što više ljudi razvije svoje umetničke talente koja su primenjivog karaktera.

Primer za Creator brend: Youtube

 

Dakle to je ukratko o 12 brend arhetipova. Verujem da je dovoljno da prepoznate sebe i svoj brend koji razvijate ili unapređujete.

Na kraju, moj predlog je da:

Uzmete sliku sa ovog posta ili sličnu i napravite veeeeeliki točak na kojem se nalazi svih 12 tipova brendova. Zatim da je postavite na vidljivo mesto u kompaniji i da zamolite zaposlene da čiodom obeleže gde misle da vaš proizvod pripada. Koji tip brend arhetipa ste i da uporedite sa strategijom vašeg brend arhetipa da vidite koliko ste uspešno kako interno, tako i eksterno uspeli da ostvarite vaše brendfluency ciljeve.

 

p.s. Da li možete da za svaki arhetip da dopišete bar po jedan odgovarajući brend koji radi na našem tržištu a da nije naveden kao primer?

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *