Hiljadu reči o Usmeravanju Vremena

time

Kada je vreme u pitanju, sve tehnologije zajedno ne mogu da sačuvaju sekundu vremena. Dok neke nove tehnologije ili kvantna fizika u budućnosti ne uspeju da to urade, treba da se fokusiramo na vreme koje posedujemo upravo ovog trenutka.

Vreme nije novac. Vreme je vrednije od novca. Znate za foru sa bankom sigurno.

Takođe, čuli ste izjave kako je vreme jedini resurs sa kojima raspolažemo a koji nije obnovljiv.

Razlog više da ga koristimo kvalitetnije.

Hajde da krenemo od najveće zablude kada je u pitanju vreme. To su saveti menadžera i konsultanata koji savetuju „kako upravljati vremenom“.

Vremenom ne možete da upravljate, možete samo da ga usmeravate.

Međutim, postoje „stvari“ kojima možete da upravljate.

Navikama. Znanjem. Potrebama. Energijom. Tehnologijom.

Oni predstavljaju pet elementa usmeravanja vremena.

Kada bi matematički to prikazali to bi izgledali ovako.

Time: (N(d,l); Z(i, n); P(p,m);E(k,r),T(n,p))

N(d,l) predstavlja skup naših navika. d-dobre, l-loše

Z(i,n) predstavlja skup naših znanja. i- imamo, n-nemamo

P(p,m) predstavlja skup naših potreba. p-planiramo, m-maštamo

E(k,r) predstavlja skup naših energija. k-koristimo, r-rasipamo

T(n,p) predstavlja skup tehnologija koje neupotrebljavamo ili primenjujemo.

Time: (N,Z,P,E,T)

Ako ste spremni da analizirate kako usmeravate vaše vreme, dovoljno je da na parčetu papira napravite kolonu za svakog člana skupa i da zapišete vaše dobre i loše navike, znanja koja imate i koja nemate, opišete potrebe koje su vam cilj i one o kojima maštate, i naravno kako koristite energiju koju posedujete i na šta je sve rasipate.Plus procenite ulogu tehnologije u vašem životu.

Dok zapisujete, imajte na umu:

Vreme ceni iskrenost.

Takva analiza je preduslov unapređenja efikasnosti u bilo kojem poslu. Posebno jer bez ove analize imamo naviku da potcenjujemo šta možemo za jedan dan i da precenjujemo šta možemo za jednu godinu.

Navike.

Koje ste loše navike zapisali. Da li možete da izračunate koliko ste vremena do sada poklonili bar jednoj lošoj navici samo jedan dan. Znajte da je tamo neko ko nema tu lošu naviku, to vreme iskoristio na nešto drugo. Fokusirao se na nešto što je postalo stvarnost. Vi ne možete da ga stignete osim ako ne otklonite tu lošu naviku. Koja god da je u pitanju.

Znanje.

Fora sa znanjem nije u tome da vi sve znate već da znate ko zna ako vi ne znate. Da ga angažujete da radi sa vama, za vas ali nikako umesto vas. Svesnost o znanjima koje ne posedujemo omogućava da vreme usmerimo kvalitetno. Ili na sticanje potrebnog znanja ili na uočavanje onih koji to znanje poseduju. Nemojte da zaboravite. Kada nemate šta da radite sa drugima ili za druge, radite na sebi. To je ozbiljan posao koji vreme ceni.

Potrebe.

Svi imamo potrebe. Neke su nam zajedničke. Neke posebne. Neke izuzetne. Kada je ostvarivanje potreba u pitanju najbitnija stvar je postojanje savršene namere, jer savršen cilj ne postoji.

Dolazak do svakog cilja je samo tačka na putu ostvarenja koju možete da posmatrate kao raskrsnicu, stajalište, odmor, izgradnju…

Mašta može svašta. Ako i samo ako smo svesni da su sve stvari stvorene dva puta. Prvi put u glavi. Drugi put na delu. Sve dok je misao u obliku želje, potrebe ili maštanja samo u glavi, završeno je samo pola posla.

Energija.

Svaka komunikacija zahteva energiju. Gorivo emocija je energija koju posedujete. Prijatelji energije su: međuzavisnost, fokusiranost, posvećenost, jednostavnost, organizovanost, jedinstvenost, proaktivnost. Trošadžije energije su: zavisnost, površnost, prosečnost, snalažljivost (snalažljivost je druga strana medalje kreativnosti). Pravilno usmeravanje energije vreme nagrađuje vrednostima koje daju i traju.

Tehnologija.

Murov zakon vam je poznat, zar ne? Tehnologija se brže razvija od čoveka.Neki naučnici govore o tome da će tehnologija da doprinese evolutivnom procesu čoveka. Danas svaku vrstu prednosti između dva menadžera tehnologija može da dodatno unapredi i poveća, jer imamo isto vreme na raspolaganju ali tokom vremena su različiti stepeni primene tehnologije. U tome je i razlika danas u produktivnosti između menadžera.

Bili ste sigurno na nekoliko predavanja u organizaciji kompanije ili ste se lično angažovali na kojima ste čuli za razne tehnike „upravljanja vremenom“. Koliko dugo ste ih se pridržavali? Koju od njih ste primenili i pokazalo se da stvarno sa njom možete da „upravljate vremenom“? Koliko dugo ste to uspevali? Da li ih i danas koristite?

Zašto se u mnogim kompanijama najčešće ponavljaju upravo predavanja iz oblasti „upravljanja vremenom“?

Jer su tehnike kratkog daha ukoliko se ne radi na unapređenju navika, znanja, potreba i energije. Sve dok se zapostavlja razvoj unutrašnjeg kruga delovanja a prihvataju se saveti spoljašnjeg kruga delovanja dotle će postojati potreba za ponavljanjem takvih predavanja. To odgovara onima koji prodaju takva predavanja.

Koliko ste puta u prethodnih mesec dana izgovorili: Moram, Kada bih, Da..ali, To me nervira, To neće proći… i slične rečenice. Sve one su „ubice“ vremena jer su posledica loših navika, nedostatka znanja, pogrešnih potreba, rasipanja energije i neprimenjivanja tehnologije.

Vreme ne možete da poklanjate. Znanje možete.

Vreme ne možete da menjate. Navike možete.

Vreme nema svoje potrebe. Vi imate.

Vreme se ispunjava energijom. Vi je proizvodite.

 Zamislite da umesto sata sa kazaljkama imate sat koji odbrojava 500 minuta unazad. I da tokom odbrojavanja ne možete da pogledate na drugi sat. Kakav bi bio osećaj?  Da li bi bolje iskoristili vreme koje je pred Vama? Sigurno.

Aksiom: Vreme je relativan pojam

Njegovu vrednost određujemo mi sami, upravo navikama, znanjem, potrebama, energijom i tehnologijom. Uspešnost između dva menadžera se upravo i razlikuje u stepenu iskorišćenosti tih pet elementa, jer oba imaju isti vremenski period na raspolaganju tokom dana ali zahvaljujući njima stvaraju različite skupove vrednosti.

Svako od nas može da bolje usmerava vreme koje ima. Onaj ko danas razume danas bolje od drugih svoje dobre i loše navike, ko radi na povećanju kruga delovanja znanja i svesti o ulozi neznanja danas,  ko ima maštu ali u funkciji svog menadžmenta obećanja a ne gubljenja vremena, ko zna da energija koju posedujemo ne voli rasipanje već fokusiranost i ko zna da se snaga tehnologije svakih 18 meseci duplira, taj će imati veću produktivnosti od drugog.

Tehnike treba birati posle posvećenosti navikama, znanju, potrebama, energiji  i tehnologiji.

  Hvala!

p.s Za čitanje ovog posta potrebno vam je 300 sekundi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *