1+1=1 ili 1+1=2+

sinergija

Koliko kompromisa ste do danas napravili u Vašem društvenom i ekonomskom životu? Da li možete da izračunate koliko ste izgubili čineći ih i prihvatajući ih?

Koliko ste izgubili energije?

Da li su svi ti kompromisi bili delovi vaših izlaznih strategija?

Svaki put kada napravimo neki kompromis mi skraćujemo fitilj i količinu energije koju smo spremni da uložimo u ostvarivanje bilo kakvog životnog cilja, sve do onog trenutka kada izgubimo volju za napred i jednostavno kažemo kako „moramo“ da prihvatimo trenutnu situaciju…

Sigurno vam je poznata matematika kompromisa i sinergije:

Kada dve osobe naprave kompromis jedan i jedan daju rezultat koji je manji od dva, dok kada dve osobe naprave sinergiju jedan i jedan daju rezultat veći od dva, zar ne?

Zašto onda ne volimo reč „sinergija“ i nema njene primene u svakodnevnom životu ?

U poslu, porodici, prijateljstvu, ljubavi, zajednici.

Jer svako ima neki svoj interes i otišao je predaleko od poštovanja prirodnih principa uvodeći neka svoja pravila društvenog i ekonomskog karaktera.

Zamislite se na trenutak i probajte da uočite prirodne dokaze sinergije da bi je potpuno razumeli i da je ne bi brkali sa „pms“-om… (pozitivnim mentalnim stavom)

Sinergija je energija dva ili više tela koji čine celinu, gde je energija celine veća od zajedničke energije onih koji čine celinu!

Upravo je i razlika izmedju izlazne strategije i strategije posvećenosti jednaka kao razlika između kompromisa i sinergije, jer kada primenjujete izlaznu strategiju vi koristite jednu od tri bitne reči: treba, mogu, hoću, ali pravite kompromis da jednu ili dve reči izbacite.

Dok kada koristite sve tri bitne reči: treba da uradite, možete to da uradite i hoćete to da uradite onda počinjete da proizvodite energiju sinergije.

Zato sledeći put kada izgovorite ili čujete reč „kompromis“ na trenutak razmislite kako se osećate,deo vas će nepovratno da ode,  izgubi se,i u tom trenutku vašem sagovorniku recite: hajde da ne napravimo kompromise, već  stvorimo sinergiju…hajde da moj i tvoj interes unapredimo zajedničkim interesom i ostvarimo ga.

Probajte!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *