Hiljadu reči o informacijama, da stvorite sliku…

brief

Ili o mesu content management-a

Koliko informacija u jednom satu ili danu možete da obradite? Da razumete? Prihvatite? Prenesete? Malo. Jer, koliko god da danas u dobu informatizacije društva geometrijskom progresijom se proizvode informacije ipak smo sposobni da obradimo i razumemo skoro zanemarljiv procenat.

Potreba za razumevanjem i odabirom pravih informacija je sve veća i kod kompanija i kod potrošača. Šumova je previše na obe strane.

Nekoliko mojih prijatelja novinara mi je reklo da jedno izdanje dnevnih novina danas ima više informacija nego što je čoveku bilo potrebno za više desetina godina. Neko je to izračunao sigurno.

Informacije su oduvek bile bitne. Sakupljale se, obrađivale, usmeravale i ostalo.

Danas se informacije mogu posmatrati iz mnogo uglova.

Jedan od uglova je posmatranje njihovih fizičkih osobina koje informacije svakako poseduju. Samim tim na njih deluju i fizički zakoni. Njutnovi posebno jer informacije imaju masu, tj relevantnost, na koju može da deluju sile različitih inteziteta i ubrzanje koje je deo rezonantnosti. Njenu masu kojom „privlači“ određuju i kompanije i potrošači. Jedni u jednom pravcu drugi u drugom pravcu, omogućavajući da informacija tako napravi ili krug ili započne spiralni put, u zavisnosti od inteziteta sile kojom je poslata i brzine kojom je prihvaćena.

Dakle, Njutnovi zakoni važe i za informacije!!!

Da li znate kako glasi II. Njutnov zakon?

Ubrzanje koje pri kretanju dobija telo srazmerno je jacini sile koja na njega deluje, a obrnuto srazmerna masi tog tela.

Dobro.

Kakve to sada ima veze sa content menadžmentom? Veoma je jasna veza ukoliko na trenutak zamislite Vašu kompaniju ili Vaš brend kao masu, gde silu predstavlja Vaša strategija, a ubrzanje je niko drugi do Vaše tržište. Može? Zamislili?

Naravno opet mnogi neće videti vezu sa fizikom, što zbog toga što su je davno učili, što zbog činjenice da mnogi koji se bave menadžmentom misle da ekonomija nema baš neke veze sa fizikom. Ima i te kako.

Pretpostavimo da je Vaša strategija uvek istog inteziteta. Šta se dešava sa ostalim elementima jednačine?

Jednostavno osećate da Vaša strategija ne može da bude konstantnog inteziteta. Tačnije, ne treba bude jer će doći do inertnosti koju ne možete da dozvolite, jer ćete prestati da se krećete i nećete imati željeno ubrzanje.

Poslovna inertnost je posledica strategije istog inteziteta ili proizvodnje i plasmana informacija uvek na isti način. Ista strategija manji ROI.

Ne smete da dozvolite da veličina Vaše kompanije ili brenda bude glavna posledica tržišne sporosti, samo zbog toga što ne radite na uočavanju skupa različitih masa informacija koje mogu uz različite strategije, tj. različitog inteziteta da dobiju skup ubrzanja od strane tržišta.

Koliko je veliko Vaše tržište? Zavisi od Vaše sposobnosti da proizvede informacije o Vama koje su relevantne i rezonantne za sve u procesu. Vaš menadžment obećanja i ekonomija iskustva danas zavise od informacija.

Ako želite da na nov način izračunate veličinu Vašeg tržišta, jednostavno izračunajte odnos Vaše strategije i veličinu Vaše kompanije. Odnos inteziteta i mase.

 

Preciznije a= F/m

A je vaše ubrzanje. A je Vaša publika a ne samo ciljna grupa.

F je sila kojom delujete.

M je masa Vaše relevantnosti.

 

Glavni zadatak Content Management-a je upravo da radi na odnosima izmedju A,F i M elementa poslovanja, proizvodeći informacije koje se neće izgubiti u vremenu i prostoru.

Kompanije ne smeju da imaju preveliku masu jer kolika god da je jaka sila ubrzanje neće biti dovoljno veliko, tj. željeno. Tačnije, informacije treba da imaju „idealnu masu“ za šta je upravo zadužen content menadžment. Dosta je fizike.

Jednostavno dovoljno je da zapamtite da treba da kreirate informacije određene mase, strategije različitih inteziteta, da bi dobili ubrzanje tržišta koje želite.

To je posao. Sve od svega zavisi. U stvari, zavisnost treba zameniti međuzavisnošću što je osnovna uloga kvalitetnih informacija.

Mnogi govore da je Content Management skup procesa koji podržavaju sakupljanje, upravljanje i transfer informacije u različitim formama.

Slažem se. Međutim, Informacije su njegovo „meso“. Treba prvo da se informacije proizvedu da bi mogle da se sakupe, zatim da se sa njima upravlja a potom da se izabere prava forma za transport do tržišta.

Proizvodnja informacija je ključ koji otvara vrata Content Management-a. Odabir formi, način sakupljanja i upravljanja je svakako bitno ali to dolazi posle.

Proizvodnja informacija je prva stvar na pravom mestu i predstavlja odgovore na strateška pitanja ZAŠTO i ŠTA a ostalo što većina podrazumeva pod Content Management-om je odgovor na pitanje KAKO.

Informacije predstavljaju input u algoritmu Content Management-a i od njih zavisi kvalitet output-a koji je opet informacija koja se opet sakuplja, analizira i “vraća” u proces.

Današnje, pr(a)ve informacije imaju snagu da transformišu život. Zato je odgovornost kompanija danas možda veća nego ranije, jer se informacije mnogo brže ( i pre) konzumiraju nego proizvodi i usluge. Informacije su prvi proizvod kompanije koji tržište proba i donosi “sud “ o vrednostima.

Dobre informacije povećavaju kvalitet iskustva potrošača. Informacije znaju da kreiraju čitava nova okruženja koja mogu da traju jedan tren ili čitavu večnost. Što direktno zavisi od naše sposobnosti da proizvedemo takve informacije. Možemo da kažemo da se nalazimo u “informativnom čovečanstvu” koje se svakako transformisalo vremenom i verujem da je sledeće “digitalno čovečanstvo” u kojem će da budemo humaniji.

Da li je današnji trend teme Content Management-a posledica upravo sve veće potrebe za proizvodnjom dobrih informacija u moru šumova ili rezultat evolutivnog procesa potrošača?

Šta god da je u pitanju. Kvalitetna informacija danas vlada, sutra će se verujem podrazumevati.

Marketing agencije će svakako da iskoriste trend razvoja Content Management-a i njegove uloge u “promovisanju” brendova i kompanija organizovanjem posebnih odeljenja u okviru postojećeg poslovanja ili osnivanjem novih agencija koje će biti zadužene za proizvodnju i “plasman” informacija.

Content Management će (nadam se) udružiti snage kreativne industrije i biznisa jer za proizvodnju informacija koje su relevantne i rezonantne potrebna je sinergija. Posebno jer su informacije deo intelektualnog kapitala kompanije koje kodira i dekodira čovek na osnovu svojih sposobnosti i alata koji mogu biti različitih medijskih oblika.

Posao Kreativne industrija je da razvija inovativne forme.

Biznisa da ispunjava informacijama koje su tržištu potrebne.

Fizički zaključak:

Content Management daje vam na znanje, sila masi daje ubrzanje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *