Zamislite da je vaš brend radio stanica. Na kojoj je frekvenciji?

sound

Da li ste rezonantni?

Svima je dobro poznat pojam rezonantnosti još iz perioda školovanja kada ste se sreli sa rezonantnom kutijom na času fizike. Verujem da je jedan deo vas tada se pitao “kakva korist od ove kutije za život?” Vremenom je deo vas (ipak najveći broj) to prepoznao kod radio stanice podešavajući frekvenciju omiljene radio stanice.

Da li rezonantnost ima veze sa poslovnim komunikacijama i tržišnim uspeh?

Da, i to velike.

Uspešna komunikacija i tržišni uspeh zavise od kvaliteta vaše relevantnost i njene rezonantnosti.

Mnogi mešaju rezonantnost i vidljivost u komunikaciji. Posebno kada se govori o medijima. To vam je jasno i slažete se sa tim.

S obzirom da sve kreće od nas koji vidimo određen spektar boja, čujemo određen raspon frekvencija, čulna smo bića, rezonantna svakako jer živimo na planeti koja je rezonantno telo, onda kada radimo na strategijama komunikacije treba da analiziramo sa kim, kada, kako i najbitnije zašto smo u rezonanti.

Obično rezonantnost, kao iskustvo, prevodimo sa „prija mi prisustvo“… „leglo mi je“…. „baš mi prija“ …“odgovara mi baš“….

Nego, da se vratimo na radio stanice kao pojam sa kojim smo svi bar jednom u životu ostvarili rezonantnost i da mi dozvolite da iskoristi kao metaforu.

Vaš brend ima određenu frekvenciju koju vaše tržište prepoznaje. Što ne znači da je deo tržišta i u rezonantnosti sa vama.

Zamislite da imate vašu radio stanicu. Emotivanje programa je vaša priča o vašem brend. Nazovite to content marketing, storytelling, komunikaciona strategija, to je vaš talas rezonantnosti koji uspostavlja odnos sa „slušaocem“ vašeg menadžmenta obećanja i u zavisnosti koliko je on dobar donosi odluku da sa vama ostvari neki oblik ekonomije iskustva. I vaš je cilj da imate takvih mnogo.

Zamislite vašeg kupca kako na svom uređaju traga za dobrom frekvencijom sa kojom će ući u polje rezonantnosti? Ima bezbroj frekvencija, nekih različitih, nekih veoma sličnih. Kupac tragajući zaustavlja se na vašoj frekvenciji i počinje da sluša priču o vama, ako mu se svidi i „oseti je“ zadržava se određen period. Jedan broj njih uzme čak i „zapamti“ frekvenciju vašeg brenda da je ne bi ponovo tražio. Prema onima koji je „zapamte“ vaš brend ima još veću odgovornost i potrebu da „potvrdi priču“ konkretnom akcijom sa kupcem kojom će opravdati menadžment obećanja.

Naravno, da bi vaša radio stanica bila interesantna ona kreira program koji emituje putem svoje frekvencije. Možete da birate da puštate samo muziku, ili samo informacije o vašem brendu, da prekidate program važnim „promotivnim saopštenjima“, da angažujete poznate „glasove“ da rade na vašoj radio stanici. Možete šta god želite da radite sve dok to što radite je u funkciji vaše relevantnosti i njene rezonantnosti. Jedino što ne smete da radite, ne smete da budete jednolični i dosadni jer će „slušaoci“ kupci da promene frekvenciju i da uspostave rezonantnost sa nekim drugim brendom.

Zamislite koliko dobar treba da bude program na radio stanici vašeg brenda da tržište zapamti frekvenciju, preporuči drugima pričajući o rezonantnosti koju ima sa vama i redovno vas „sluša“ i učestvuje u „programu“ kada ga uključite uživo.

Društvene mreže su upravo taj deo rezonantnosti vašeg brenda i njegove radio stanice koji sam nazvao „uključenje uživo“.

To je uloga društvenih mreža kao aktivnog učesnika u kreiranju programa vaše radio stanice. Naravno da bi se željena rezonantost očuvala i nastavila sa „širenjem“ , „uključenje uživo“ treba da ima svoju svrhu koja nije deo poslovnog excel dokumenta, da populariše određenu temu koja je u vezu sa relevantnošću vašeg brenda, i da poziva na aktivno učestvovanje onaj deo publike koji želi da učestvuje.

Što se tiče rezonantnosti ona vam donosi uvek različit skup odnosa sa tržište. Jedan deo će ponekad da se seti da posluša šta ima na vašoj radio stanici, neki će po preporuci da uspostave ili ne rezonantnost sa vašim programom, postoji deo tržišta koji će da vas redovno prati (to je vaša publika, posvetite se njima).

Vaš posao je da radite na relevantnosti programa koji je u vezi sa vašim menadžmentom obećanja da bi ostvarili rezonantnost sa delom tržišta koji će reći „ da odgovarate njihovom uhu“.

 

p.s. I ovaj tekst će sa nekim od vas da uspostavi rezonantnost, zar ne?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *