Da li poznajete vašu publiku?

Da li poznajete Vašu publiku i koliko dobro?

Prvo će neko da pročita informaciju o vama i tako postati informisan, gde se vi nadate da će postati kupac jer će ga informacija usmeriti (edukovati) ka donošenju odluke o tome, na čemu ćete biti svakako zahvalni i bilo bi lepo da možete da mu nekako zahvalite ( za to služe društvene mreže).

Potom će kupac možda da postane i redovan posetilac vašeg web sadržaja, ako već nije prvo bio tamo, da postavi pitanje ili sazna dodatne informacije (FAQ pitanja postaju tako poseban generator budućeg content marketinga).

Možda će posle oduševljenja sadržajem koji govori za vas umesto samo o vama, da postane fan na vašoj Facebook Fun Page strani, ili subscriber na vašem YouTube kanalu gde postujete Vblog.

Naravno, ako ga dobro usmeravate na kraju će postati followers na Twitteru, Linkedinu i ostalim društvenim mrežama koje koristite kao social media za plasman dobrog content marketinga.Društvene mreže su digitalne daske koje biznis znače

.Zato je content marketing dobra predstava koja se izvodi na društvenim mrežama. Publika vas prati. Tapše ili zviždi. To zavisi od vas. Kada publika kupi kartu za vašu predstavu, obično je kupila ranije (kupovinom nekog vašeg proizvoda i verovanja u vaš menadžment obećanja) onda treba da im se zahvalite kvalitetnim sadržajem predstave o vama.

U biznis modelu (Business Model Canvas) publiku predstavlja danas prvi među jednakima po bitnosti elemenat vašeg biznisa.

Slažete se sa tim, zar ne?

Svaki medij pravi neku vrstu publike za vaš biznis.

Novine- čitaoce.

TV- gledaoce.

Radio- slušaoce.

Društvene mreže- pratioce.

Koliko ih imate po svakom mediju koji koristite?

Koga možete sve da svrstate u vašu publiku?

Kao i u pozorištu na predstavu neće doći 100 istih ljudi sa istim osobinama i istim motivima da dođu na predstavu. Tako ni vaš sadržaj neće pratiti ista publika. Zato vašu publiku treba da podelite u više kategorija.

One koji se informišu.

One koji komentarišu.

One koje se priključuju u kreiranju vašeg sadržaja.


Tačnije one koje slušate kada vam govore i odgovarate tako što njihovo učestvovanje implementirate u vaš menadžment obećanja.

Koliko osoba u vašoj kompaniji radi na kreiranju i usmeravanju vaše publike? (dobro razmislite, jer je odgovor na ovo pitanje veoma bitan)

Veoma je bitna jedna istina u vezi vaše publike.

Možda i u vezi svake druge vrste publike može da se primeni.
Publika nije vaše vlasništvo, može da vas napusti svakog trenutka jer je neka predstava jeftinija, bolja, edukativnija, kvalitetnija, bolje koristi društvene mreže.


Publika je trenutni suvlasnik vašeg brenda.

Poštujte je.


Nego, da li vaša publika ima energiju. Pokretačku energiju koja utiče i na vas i na tržište.
Tapše, zviždi, preporučuje vas drugima da pogledaju vaš content marketing, žele da učestvuju, imaju ideje, pišu komentare, hvale, kritikuju, podržavaju…. to je sve energija publike.

Publike ima ovakve i onakve ali je sve to vaša publika sa kojom treba da se družite.

Vaš posao građenja publike je u stvari jedinstven i treba da bude jednostavan.


Jednostavno, smislite pravu poruku. Pošaljite je pravoj osobi. U pravo vreme. Preko pravog kanala komunikacije.(ako ste na tren pomislili kako to i nije toliko jednostavno, angažujte onog ko zna, jer u dvoje ili troje obično su rešenja jednostavnija i jedinstvenija, posebno ako na početku definišete zajednički interes i ostvarite sinergiju umesto klasičnog pregovaranja u kojem agencija se trudi da vama proda svoje usluge a vi se trudite da odbranite vašu poziciju)


Vaša publika zahvaljujući mobilnoj tehnologiji je u mogućnosti da ostvari za vas „mobile moments“ ili da pokrenu „mobile movements“.

Koliko će trajati „mobile moments“ i koliko će se njih priključiti „mobile movements“ direktno zavisi od kvaliteta vašeg content marketinga i obostranog razumevanja sa publikom.

Pretpostavimo da imate data base i CRM i da želite da pokrenete Data Base Marketing.

Da se razumemo Data Base Marketing ne možete da pokrenete ako ne sakupljate podatke o vašoj publici

Ako je vaša baza podataka velika ali podaci nisu baš upotrebljivi, ako bazu podataka o publici ne koristite u kontinuitetu)

Data Base Marketing i vaša publika imaju neku trajnu vezu o kojoj treba da brinete i da je unapređujete.

Toliko je mnogo medija koji plasiraju svakodnevno milione i milione informacija.

Svi danas govore o društvenim mrežama i upotrebi mobilne tehnologije. Sve su to samo kanali komunikacije koje svakako treba da razumete (kako funkcionišu i koja im je uloga u plasiranju vašeg contenta ka javnostima).

Mnogo bitnije je da prvo kreirate sadržaj koji će predstavljati predstavu na digitalnim daskama koje biznis znače i da definišete ko je vaša publika.

Jer publika koliko god da je dugo uz vas, dok je tu ona je suvlasnik vašeg brenda.

Dok društvenih mreža će biti sve više, verujem i boljih.

Hvala!

p.s. Vi ste svakako moja publika koja čita, prati, komentariše, šeruje, lajkuje i angažuje.