Tržišna šahovska partija

Šah. Igra koja se, kako je danas poznajemo, igra od kraja 15.veka. Misaona i strateška igra polarnosti. Filozofija šaha je primenjiva u mnogim oblastima. Mada postoje i oblasti koje je zloupotrebljavaju.

Razlog mog današnjeg pisanja na temu  „veza šaha i tržišta“ nastao je posle nedeljne kafe i druženja sa vlasnikom jedne domaće firme.  Da li je moguće napraviti paralelu i metafore? 

Moguće. Posebno u tržišnim analizima. Sa akcentom na upoređivanje, određene spoznaje, otkrivanja mogućih taktika i tržišnih otvaranja.

Ako posmatramo šahovsku tablu kao tržište, prva paralela je broj kombinacija koje se povećavaju sa brojem odigranih poteza. Na početku imate deset kombinacija da započnete nastup na „šahovskom tržištu“.  Svaki odigran tržišni potez stvara povećanje broja kombinacija koje vode ili ka tržišnom uspehu ili tržišnom porazu. Neverovatnom brzinom raste broj kombinacija posle svakog vašeg poteza i odgovora tržišta.

Naravno, tržišni šah je šah koji uvek igrate sa tržištem.

Kada bi dodeljivali  tržišne uloge šahovskim figurama, podela bi mogla da izgleda ovako:

Pioni – zaposleni – upošljivi

Topovi- pravci delovanja i analize

Skakači- pozicioniranje i distribucija

Lovci- Networking i komunikacije, delovanje

Kraljica- Marketing

Kralj- Prodaja

Rezultat igre: Ili je tržišna prodaja ili tržišna predaja

Vrednost 1: Čuvajte vaše figure i brinite o njima jer tržišne šahovske partije se ponavljaju neverovatnom brzinom.

Vrednost 2:  Dobro usmereni pioni na kraju budu promovisani u „marketing“ vrednost

Svakodnevno igrate tržišni šah. Strategije, analize, taktike, „žrtve“.

Kao i u šahu i na tržištu postoje: paceri, nemi posmatrači, oni koji znaju par dobrih fora, oni kojima su omiljena određena tržišna otvaranja, postoje i majstori i oni koji igraju na prvoj ili drugoj tržišnoj tabli, i retki velemajstori.

Šta su  tržišni Aljehin, Spaski, Fišer, Karpov, Kasparaov, Velimirović, Lasker, Capablanca, Botvinik, Gligorić,  Marić i drugi „svetski prvaci u šahu“ nekada i danas?

Brendovi koji na tržištu imaju publiku. (Coca Cola, Mercedes, Iphone, Huawei, Telenor….“vaš brend“)

Tržišni šah je igra koja je dozvoljena svakome ko ima proizvod i/ili uslugu koju želi da isporuči tržištu. 

Šta je analiza prethodnih tržišnih partija?

Statistika sa kojom dobijamo podatke o uspešnosti u prethodnom periodu i mogućnosti za unapređenje tržišne igre.  Takođe, da delom razvijemo strategije i tržišne taktike u odnosu na igru tržišta.  Dakle, bitna je međuzavisnost. Jednako je bitno kako mi igramo i uvid u to kako igra tržište.

Ono što je svakako mnogo bitnije u ovom trenutku je ne samo kojim tržišnim otvaranjem ćemo danas da započnemo tržišnu šahovsku partiju, već i šta će nam doneti svaki napravljen potez, tačnije šta očekujemo da će nam doneti (praćenjem toga se najbolje uči) . Veoma je bitno šta igramo, još bitnije je zašto to igramo. Naravno, bitno je i kako i kada igramo. 

Konsultanti, freelanceri, dizajneri i marketing agencije su u ulogama sekundanata i šahovskih trenera i onih čiji je zadatak da u tačnom definisanom broju poteza rešite nov tržišni šahovski problem.

Neki problemi mogu čak i u jednom dobrom potezu da se reše. Dok većina se rešava u nekoliko dobro osmišljenih poteza.

Danas počinje nova tržišna šahovska igra.

Ja sam igru započeo sa e4.  (efikasno, efektivno, energično, empatično)

Kraljev gambit.

Vi ste na potezu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *